Ons Verhaal

Ons verhaal is gebaseerd op een jongeman die de kunst bezat om te genieten van het leven, in al zijn aspecten.
Een echt zonnetje in huis, een goede vriend, een man met ambitie. Altijd stond hij klaar voor de mensen rondom hem. Ook jongeren die niet volledig aanvaard werden door hun omgeving, beschermde hij. Zijn tijd was echter kort, maar hij heeft een dergelijke indruk nagelaten... een echt voorbeeld voor iedereen in de maatschappij...

Op een dag werd deze steeds goedlachse jongeman jammer genoeg slachtoffer van een tragisch verkeersongeval.
De dokters verklaarden hem quasi onmiddellijk klinisch dood. Dezelfde avond nog werden zijn ouders geconfronteerd met een zeer moeilijke beslissing. Ze werden gevraagd of ze hun zoon als orgaandonor wilden opgeven.

Tuur zou zelf nooit getwijfeld hebben aan donatie, uiteindelijk hebben zijn ouders dan ook voor orgaandonatie gekozen. In het geval van Tuur, die een zeer gezonde knaap was, heeft dit geresulteerd in een donatie van al zijn organen. Hierdoor zijn er verschillende jonge levens gered.

Bij zulke vraag hebben waarschijnlijk weinigen onder ons reeds stil gestaan. Maar het is hartverscheurend voor de familie van het slachtoffer wanneer ze zulke beslissing moeten nemen. Via deze weg willen wij, als VZW Toeki Toeki Vogel, grotendeels bestaande uit familie en vrienden van Tuur, de problematiek rondom orgaandonatie meer bespreekbaar maken.

Wij willen er echter voor zorgen dat zowel jongeren als volwassenen zelf, zeer bewust en overtuigd, een keuze durven te maken. Mocht het noodlot toeslaan, dan is het voor de naasten nog steeds zeer moeilijk om wat ze meemaken te doorstaan en te verwerken maar staan ze niet voor het dilemma van al dan niet organen te doneren. Vandaar deze sensibiliseringscampagne.

De Toeki Toeki vogel is een verhaal op zich.

Dé zaterdag voor het ongeval bezocht Tuur met een vriend een kunstgalerij in Geel. Hier werd hij sterk geëmotioneerd door een kunstwerk van Swa Vandael. Het ging om een kleurrijke vogel met een vriendelijk gelaat. Het herinnerde hem aan zijn koosnaampje uit zijn kindertijd "Toeki Toeki Vogel" dat zijn moeder aan hem gaf gebaseerd op een personage uit een film. Hij heeft deze dan ook onmiddelijk aangekocht en een plaatsje gegeven in huis.

Voor ons was het dan ook logisch om deze vogel als symbool te gebruiken van deze campagne. De kunstenaar werd hiervan op de hoogte gebracht en hij gaf hiervoor zonder twijfel zijn toestemming.

Zelf hebben we dit symbool nog een extra dimensie gegeven door de vogel mensenvoeten te geven. De voeten, die de metafoor moeten zijn van de prachtige levenswandel van Tuur, die door zijn donatie nooit zal eindigen omdat hij voor een stukje verder leeft in het lichaam van anderen.

Op termijn willen we bekomen dat de Toeki Toeki vogel een herkenbaar symbool wordt in de maatschappij zodat dit delicate onderwerp meer toegankelijk wordt.

Gesteunde initiatieven

image

Contact

Email: info@toekitoekivogel.be
Maatschappelijke zetel:
Rozendaal 41, 2440 Geel
IBAN-NR: BE14 7512 0572 1983